O lucrare caritabilă a Bisericii Dobroteasa din Capitală, din iubirea milostivă a lui Dumnezeu și străduința credincioșilor

https://basilica.ro/parohia-dobroteasa-din-capitala-a-donat-imbracaminte-in-valoare-de-12-000-lei-unui-spital-de-psihiatrie-ilfovean/

Nu ne uităm semenii în neputință și în suferință. Îi privim cu compasiune căutând strălucirea chipului lui Dumnezeu în ei în licărul de lumină care a mai rămas în ochii acestora. „Miluiește-mă, părinte și pe mine!”, a fost un cuvânt care mi-a adus aminte de rugile adresate lui Hristos și care m-a mișcat adânc în timp ce mă aflam în mijlocul pacienților Spitalului de Psihiatrie Eftimie Diamandescu din comuna Cernica, satul Bălăceanca. Întâlnirea spontană cu aceștia și câteva cuvinte schimbate cu m-au întărit duhovnicește pe mine și sper că și pe ei.

Biserica Dobroteasa sprijină spitalul în lucrarea dificilă prin care personalul acestuia o face cu dăruire, alinând, pe cât este posibil, suferințele celor care ajung aici cu tulburări de natură psihică, răniți de viața adesea prea dură.

De data aceasta, la data de 21 iunie 2024, am reușit să donăm produse noi de îmbrăcăminte, de calitate, din bumbac sau material compozit (halate de baie, pijamale și cămăși de noapte, tricouri, pantaloni, costume de trening și hanorace), în valoare totală aproximativă de 12.000 lei (douăsprezece mii lei), care au alese cu grijă și achiziționate de către enoriașii Bisericii Dobroteasa pentru pacienții internați ai spitalului.

În cadrul colaborării pe care o avem cu instituția respectivă, biserica noastră sprijină, de asemenea, și proiectul de reabilitare psihică, emoțională și fizică a pacienților prin lucru în sera terapeutică a spitalului, în care se plantează, se îngrijesc și se recoltează plante, flori și legume. Unul dintre enoriașii bisericii noastre, a cărui viață a intrat pe un făgaș dificil, din rațiuni și motive obiective, a beneficiat în mai multe rânduri de îngrijirea medicală oferită de spital și de lucrul în sera terapeutică.

Astfel, participăm și noi în acest an omagial pe cât putem la grija Bisericii pentru persoanele aflate în suferință încredințându-i pe aceștia de preocuparea noastră și dragostea lui Dumnezeu pentru fiecare copil de-al Său. Credem că acești oameni se apropie de Dumnezeu prin suferința lor și se aseamănă copiilor prin inocența la care adesea ajung.

Biserica Dobroteasa are o tradiție a lucrării filantropice distingându-se în trecut prin grija arătată orfanilor, persoanelor nevoiașe, printre care și elevi și studenți, tradiție și practică reînviată începând cu anul 1990 de către părintele Gheorghe Sima.[1]

Pr. dr. Liviu Barbu

Paroh, Biserica Dobroteasa

Dr. Ionuț Daniel Barbu, „Istorie, tradiţie şi filantropie la Biserica Dobroteasa”, Ziarul Lumina, 11 decembrie 2019 (https://ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/documentar/istorie-traditie-si-filantropie-la-biserica-dobroteasa-150428.html).

[1

Concertul “Stihuri și cântări: de la jertfă la Înviere”

Luni, 8 aprilie 2024, părintele paroh Liviu Barbu va participa împreună cu un grup de credincioși de la Biserica Dobroteasa la spectacolul concert-recital “Stihuri și cântări: de la jertfă la Înviere”, găzduit de Teatrul Național din București și organizat de Arhiepiscopia Bucureștilor și Protoieria Sector 3, Capitala, în parteneriat cu Compania Teatrală Zona.

Marșul pentru viață

Sâmbătă, 20 martie 2024, credincioși de la Biserica Dobroteasa au participat, la îndemnul părintelui paroh Liviu Barbu, la marșul pentru viață.

Sfântul și Marele Post aduce elevii în biserică

În cursul Sfântului și Marelui Post, 2024, numeroși elevi de la Școala gimnazială nr. 81 și preșcolari de la grădinița școlii au vizitat biserica Dobroteasa, au primit cuvinte de învățătură, au pus întrebări, s-au spovedit și împărtășit. Biserica Dobroteasa are un parteneriat educațional activ, cu rezultate deosebite, cu Școala gimnazială și grădinița nr. 81.

Piesa “E vina ta!”, la Teatrul National I. L. Caragiale

Actorul Tomi Liviu Cristin, de la Teatrul Național I.L. Caragiale din București, și membru al comunității Bisericii Dobroteasa, a scris și regizat piesa de teatru “E vina ta!”, care se joacă în această perioadă la Teatrul Național. „Am scris piesa ca o poveste despre dragoste, dragoste care, cu cât pare mai imposibilă, cu atât devine mai interesantă. Uneori ne zbatem, ne luptăm cu duhuri neștiute, ne pierdem în gânduri negative și acțiuni agresive și nu ne dăm seama că ceea ce căutăm e chiar lângă noi, că avem nevoie de atât de puțin ca să fim fericiți și că realizăm toate acestea târziu de tot. Prea târziu? Pentru cei care aleg să-și asume trecutul și să lupte, așa cum face Dinu, personajul principal, perspectivele care se deschid sunt nebănuite. Dar de ce uneori avem totul, dar nu ne dăm seama? Invit spectatorii să vizioneze acest spectacol și să descopere singuri răspunsurile. Și atunci înseamnă că scopul meu ca autor și ca regizor a fost atins” spune Tomi Cristin.

Martie 2023

Parohia Dobroteasa din Capitală organizează în luna martie, mai multe evenimente comemorative dedicate împlinirii unui secol de la moartea Episcopului Nifon Niculescu.

În biserica parohială, va fi organizată duminică, 19 martie 2023, după Sfânta Liturghie, conferinţa „O sută de ani de la mutarea ta Domnul a Episcopului Nifon Niculescu (1860-1923), ierarh cu preocupări majore în domeniul muzicii bisericeşti”.


https://basilica.ro/parohia-dobroteasa-evenimente-comemorative-la-un-secol-de-la-plecarea-in-vesnicie-a-episcopului-nifon-niculescu/
Evenimente comemorative dedicate Episcopului Nifon Niculescu.

Evenimente comemorative dedicate Episcopului Nifon Niculescu.

Martie 2023 Martie 2023 Parohia Dobroteasa din Capitală organizează în luna martie 2023, mai multe evenimente comemorative dedicate împlinirii unui secol de la moartea Episcopului Nifon Niculescu. În biserica parohială, va fi organizată duminică, 19 martie 2023, după...

read more
Biserica Dobroteasa a primit noul Sfânt Antimis

Biserica Dobroteasa a primit noul Sfânt Antimis

21 iulie 2023 - Noul Antimis al Bisericii Dobroteasa Astăzi, 21 iulie 2023, după sărbătoarea Sfântului Mare Proroc Ilie, am avut bucuria de a primi în Biserica Dobroteasa noul Sfânt Antimis, semnat și dăruit de Preafericitul Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii...

read more
Grupul psaltic Sf Mc Filoteea

Grupul psaltic Sf Mc Filoteea

Grupul psaltic de copii Buna Vestire Grupul psaltic de copii, Buna Vestire, al copiilor de la biserica Dobroteasa, are o vechime de peste 8 ani si functioneaza sub conducerea pr. coslujitor George Valentin Paraschiv.  De-a lungul timpului copiii au incantat obstea...

read more
Cercul de pictura

Cercul de pictura

Cercul de pictura - Buna Vestire Cercul de pictura Buna Vestire, al copiilor de la biserica Dobroteasa, are o vechime de peste 10 ani si functioneaza sub conducerea d-nei asistent social Cecilia Muja.  Copiii au realizat, de-a lungul timpului, lucrari deosebite, in...

read more